• Agenda
  • Verslagen
  • Hitlijst
  • Clips
  • Bands
  • Inschrijven
  • Voorwaarden
  • Boek een Band
  • Contact

Nieuws

Wanneer en hoe kies je voor een boekingsbureau? 15-10-2009

Noot: interview door Irma van der Lubbe van On the Mike, een nieuw platform voor vocalisten. 

Als je wilt optreden kun je natuurlijk zelf de boer op. Maar na een tijdje merk je dat je alle geschikte locaties in de buurt wel een keer hebt gehad. Of misschien al wel twee keer. Je kunt dan overwegen om een boekingsbureau in te schakelen. On the Mike vroeg John Van den Borne van ELMIC Produkties hoe je dat het beste kunt aanpakken.


Even ter introductie: ELMIC Produkties is het productiebureau dat verantwoordelijk is voor de organisatie van The Clash of the Cover Bands. Dat is een landelijke competitie – voor coverbands uiteraard – waarbij de halve finalisten elkaar uiteindelijk ontmoeten in poptempel Paradiso in Amsterdam. Daar strijden ze om de titel ‘Beste coverband van Nederland’. Een aantal topbands die uit die competitie naar voren komen, kunnen daarna vertegenwoordigd worden door ‘The Agency of the Cover Bands’, het boekingsbureau van ELMIC Produkties. John Van den Borne is de man achter beide organisaties en voor ons de ideale persoon om onze vragen op af te vuren.

Wanneer is het als artiest zinvol om een boekingsbureau te benaderen?
“Dat is pas zinvol als je een volledig programma hebt waarvan je zeker weet dat je het vlekkeloos kunt spelen. Alles moet kloppen en het moet staan als een huis. Verder is het belangrijk dat je aardig wat podiumervaring hebt. Kortom: je moet echt helemaal achter je programma kunnen staan.”

Waar moet je op letten als je een boekingsbureau kiest?
“Er zijn helaas een heleboel niet-serieuze boekingsbureautjes in Nederland. Om het kaf van het koren te scheiden zijn er wel een paar dingen waar je op kunt letten. Informeer allereerst eens met welke vaste locaties het bureau werkt. Dat zijn immers de locaties waar je zelf ook terecht kunt komen om te spelen. Zijn dat aansprekende namen, treden daar de betere bands op? Dat is mooi, maar iedereen kan natuurlijk zo’n lijstje doorgeven. Soms is het goed om die locaties zelf te benaderen en te informeren of ze inderdaad vaste contacten hebben met het boekingsbureau in kwestie.”

Waar kun je verder nog op letten?
“Het is handig om bij de Kamer van Koophandel te checken of het bureau daar staat ingeschreven en hoe het met hun boekhouding is gesteld. Je kunt daar ook informeren of het bureau een zogenaamde VAR-verklaring heeft; dan heeft het toestemming van de belasting om sociale premies af te dragen.”

Leg eens uit?
“Als je (nog) niet zo veel speelt, kun je per optreden volstaan met het invullen van een gageverklaring. Dit formulier kun je downloaden op de site van de Belastingdienst. Maar speel je heel regelmatig en heb je daar ook veel inkomsten uit, dan dien je aan de organisatie die jou inhuurt een zelfstandigheidsverklaring te laten zien, als bewijs dat je zelf je sociale premies afdraagt en dat die organisatie dat dus niet hoeft te doen. Als een boekingsbureau dat jou vertegenwoordigt een VAR-verklaring heeft, heb je die zelfstandigheidsverklaring niet nodig.”

Ingewikkelde materie, daar duikt On the Mike later nog eens uitgebreid in! En verder?
“Natuurlijk mag je van een boekingsbureau verwachten dat ze verstand hebben van muziek en dat ze de juiste artiesten op de juiste locaties proberen weg te zetten. Dat klinkt heel logisch, maar er zijn helaas veel bureaus die alleen maar denken aan omzet maken. Zij vergeten dat een artiest op een locatie ook echt goed tot zijn recht moet komen. Anders is dat nadelig voor de locatie en voor de artiest. Als zoiets een paar keer gebeurt, dan is dat slechte reclame en kun je het als boekingsbureau snel vergeten.”

Is dat ook precies wat je van een bureau mag verwachten: dat ze je bij een locatie wegzetten die past bij jou en je muziek?
“Ja, in feite is dat waar het in grote lijnen om gaat. Een boeker brengt in eerste instantie zichzelf onder de aandacht bij interessante locaties. Vervolgens zoekt hij de juiste artiesten voor die locaties en regelt hij de contracten en de facturatie voor de optredens. Er zijn bureaus zoals wij, die daarnaast het hele management voor een band kunnen doen. Wij regelen dan ook zaken als de financiёn, de public relations, et cetera.

Laten we het even bij alleen het boeken houden. Wat kost het je als artiest om je boekingen via een bureau te laten lopen?
“Een bureau mag maximaal 15% op de bruto gage van de artiest zetten. Stel dat die € 1.000,- is, dan mag het boekingsbureau de klant dus € 1.150,- in rekening brengen. Als het echter om veel hogere gagebedragen gaat is het gebruikelijk dat dit percentage lager is, anders zou de artiest voor de klant wel heel erg duur worden.”

Het lijkt me iets waarmee gesjoemeld kan worden…
“Ja, dat gebeurt helaas ook te vaak. In die zin dat er vaak verschillende boekingskantoren bij een boeking betrokken zijn. Dat maakt het percentage onnodig hoog en voor de locatie veel te duur. Als artiest doe je er daarom goed aan om te checken of er bij jouw boeking geen andere partijen tussen zitten dan jouw eigen boekingsbureau.”

Wat heb je als artiest nodig om geboekt te kunnen worden? Met andere woorden: wat vragen jullie van de bands?
“Je moet jezelf goed kunnen laten horen en laten zien. Dat wil zeggen dat je een kwalitatief goede demo en filmopname moet hebben. Dat is ook meteen het probleem voor veel bands, want dat is vaak een hele investering. Je moet eens weten hoeveel bands zich willen presenteren met een filmpje dat op een mobieltje is gemaakt. Daar kun je echt niks mee. Veel bands die aan ‘The Clash of the Cover Bands’ meedoen, doen dat o.a. om de reden dat ze dan in één klap goed promotiemateriaal hebben als ze verder komen. Want ze weten dat wij altijd goede opnamen maken die we gebruiken als ze zich bij ons aansluiten om ze te boeken. Of ze die beslissing ook daadwerkelijk maken, daar zijn ze uiteraard vrij in.”

Nu houd jij je vooral bezig met coverbands, maar er zijn natuurlijk ook artiesten met eigen werk. Waar is meer vraag naar?
“Naar coverbands, absoluut. Mensen die een band willen inhuren, houden over het algemeen van herkenning. Er zijn winnaars van The Clash die na hun deelname de omslag maken naar eigen werk, maar het is dan lastiger om ze te boeken. Het wordt anders als ze op een bepaald moment airplay hebben gekregen, dan heb je ook herkenning. Hoewel: als een band één hit heeft gehad, zie je toch dat het publiek altijd staat te wachten op die ene hit. Pas dan gaan ze uit hun dak.”

Lukt het ook wel eens niet om een band te boeken?
“Ja, dat gebeurt wel eens. Zelfs al speel je covers, dan nog zijn bepaalde stijlen minder aantrekkelijk voor het circuit. Dan kom je soms niet verder dan 10 tot 12 optredens per jaar. Als je een uitgesproken stijl kiest en veel wilt optreden, maak je het jezelf niet altijd gemakkelijk. ELMIC Produkties organiseert ook de evenementen ‘LIVE ON STAGE' waarbij we aansprekende coverbands afwisselen met bands die een wat eigenzinnigere stijl hebben. Zo kunnen we ze toch een goed podium bieden. Dan merk je dat het publiek dergelijke bands toch wel weten te waarderen.”

Loop je dan niet het gevaar dat alle bands een soort eenheidsworst worden?
“Nee hoor. Het is heel goed mogelijk om een commerciële band te zijn met behoud van je eigen identiteit. Bij The Clash begeleiden wij sommige bands zodanig dat ze covers spelen waaraan ze hun eigen touch geven. Dat is voor het publiek erg boeiend om te horen.“

Doe je er als artiest goed aan om je exclusief aan één bureau te verbinden?
“Ik vind van niet. Stel dat je met je band zo’n 40 keer per jaar wilt spelen. En je verbindt je aan een boekingskantoor dat per jaar ongeveer 200 aanvragen krijgt en 10 bands onder zijn hoede heeft. Dan moet dat bureau toch de aandacht gaan verdelen en zul je niet meer dan 20 optredens toebedeeld krijgen. Als je meer wilt spelen, doe je er dus goed aan om je bij meerdere bureaus in te schrijven. Hoewel veel bureaus dat niet toejuichen; die willen je exclusief hebben om zoveel mogelijk de concurrentie buiten spel te zetten. Ik vind echter dat je vooral vanuit de artiesten moet denken, je bent er tenslotte voor hen.”

Kun je zelf nog wel een beetje de regie houden als je in zee gaat met een boekingskantoor?
“Ja hoor, je kunt zelf precies aangeven hoe vaak je wilt spelen en in welke regio. Hoewel je met dat laatste wel moet uitkijken, want daarmee beperk je jezelf al gauw. Als je teveel in een zelfde regio speelt, ziet het publiek je te vaak en loop je het risico dat je jezelf kapot speelt. Mijn advies is om niet meer dan 2 keer per jaar te spelen in een straal van 30 kilometer.”

Tenslotte: 8 goede tips voor geslaagde boekingen
door John Van den Borne van Elmic Produkties


1. Maak dat je optreden zangtechnisch zo goed staat, dat je ruimte hebt om het publiek te entertainen.
2. Zorg dat alles technisch in orde is en dat je geluidskwaliteit goed is.
3. Zorg voor een aansprekende biografie.
4. Voor zangers die met een geluidsband werken: zorg voor een goede kwaliteit geluidsband.
5. Eveneens voor bandartiesten: werk zoveel mogelijk met een vaste geluidsman die niet teveel ‘witjes’ tussen de nummers laat zitten.
6. Laatste tip voor deze groep: zorg dat je ervaring hebt met livemuziek, dat geeft je meer ‘gewicht’ op het podium.
7. Richt je op interactie met de zaal. Een boekingsbureau heeft liever een iets mindere kwaliteit zanger die veel entertainment biedt dan andersom. Mensen willen vermaakt worden.
8. De laatste jaren is er meer vraag naar muziek met een sterke beat. Dit heeft ongetwijfeld te maken met het feit dat tegenwoordig een hele generatie opgroeit met DJ’s. Als je hierin mee gaat, maak je je markt groter.

The Clash of the Cover Bands is powered by:

Artists & Bands Booking Agency Maxazine David Eden Sound Vision Studio Artists & Bands Booking Agency
SONOR EVANS RockMuZine Koch Uw logo ook hier?
USA Music Import Podiuminfo Uw logo ook hier? Ticketmaster Festivalinfo


Disclaimer Copyright © 2009 - 2024 The Clash of the Cover Bands